SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Aštuntokų sėkmė socialinio pilietiškumo projekte „Virtualus manekenas“

Išvyka į Molėtus
2019 gruodžio 11
   Semeliškių gimnazijos 8 klasės mokiniai su auklėtoja E. Matoniene ir mokytoja J.Lėliene spalio mėnesį prisijungė prie respublikinio moksleivių pilietiškumo projekto „Virtualus manekenas“. Išklausiusiems įvadinę sesiją apie projekto kilnius tikslus, lyderio ,,batus“ tąkart aštuntokams padėjo matuotis šio projekto vadovė Virginija Dambrauskienė. Gimnazijos mokiniai užsikrėtė lyderystės idėja ir norėjo prisidėti prie socialinių problemų sprendimo. Susirinkimus pasitarti vėliau organizavome savarankiškai, nes turėjome bendrą tikslą – įvardinti socialinę savo bendruomenės problemą, išsikelti tikslus ir uždavinius, sumanyti efektyvios veiklos planą.
   Projekto ,,Virtualus manekenas“ organizatoriai suteikė galimybę dar kartą pasijusti tikrais lyderiais, kai buvome pakviesti lapkričio 22 d. vakarą į Siemens arenoje vykusią Pasaulinės lyderystės konferenciją, skirtą vyresnių klasių moksleiviams ir studentams. Vakaras prasidėjo susipažinimu su kitomis projekto dalyvių komandomis. Po muzikinio įvado, susėdę prie apvalių stalų, ne tik klausėmės įdomių pranešimų, bet galėjome ir diskutuoti apie lyderystės svarbą ir naudą šiuolaikiniame pasaulyje. Iš renginio išėjome ne tik pasisėmę žinių, bet ir padrąsinti tolimesnėms bendroms veikloms.
   Kelis kartus teko svarstyti, kurią iš daugelio socialinių problemų verta imtis spręsti savo jėgomis. Nuolat girdėdami, kad reikia saugoti gamtą, rūšiuoti šiukšles ir mažinti vartojimą visuomenėje, aktyvistai sugalvojo, kad tai puiki veiklos idėjos pradžia. Atkreipę dėmesį, kad mūsų gimnazijos šiukšlių dėžėse nuolat mėtosi plastikinių buteliukų tara, kuri nepasiekia pridavimo punktų, o taip yra veltui mėtomi pinigai, projekto dalyviai sugalvojo statyti „taromatą“. Čia mokiniams gelbėjo ir ūkio dalies darbininkai ir technologijų mokytojai, nes kuriamas taromatas buvo užmanytas išties nemažas. Kai vaikai pradėjo generuoti pinigų taupymo mechanizmą, teko pagalvoti, kur deramai bus investuojamos surinktos lėšos. Ir tada su dideliu entuziazmu į šią veiklą įsitraukė II G klasių mokiniai, kurie iškėlė gimnazijos bendruomenei svarbų klausimą – kodėl mokiniai į mokyklą nevažinėja dviračiais, kai tam yra tinkamos oro sąlygos. Dažnas apklaustasis įvardino priežastį, kad šalia mokyklos norėtųsi saugiai palikti savo asmeninį dviratį. Buvo nuspręsta – perkame dviračių stovą, prie kurio mokiniai galės saugiai prirakinti savo dviračius. Savo komandą grupė pavadino „DepoVeloKids“. Iki lapkričio pabaigos dirbome, rodėme iniciatyvą, nes iki konkrečios dienos savo darbo pristatymą turėjome išsiųsti „Virtualaus manekeno“ vertinimo komisijai. Čia aštuntokams pagelbėjo dvyliktokas R.Marcinkevičius, pademonstravęs savo filmuotos medžiagos montavimo gabumus.
   Gruodžio 5 dieną Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje vyko šio respublikinio projekto veiklos kulminacinis renginys - SOCIALINIŲ LYDERIŲ SUSITIKIMO KONFERENCIJA. Baigiamojoje konferencijoje dalyviai buvo nusiteikę džiaugsmingai, nes kiekvienas buvome paminėtas gražiu žodžiu, įvertintas padėkos dovanomis, turėjome galimybę pristatyti savo gimnaziją. Labiausiai džiaugėmės gautais 2020-ųjų sėkmės kalendoriais, ne mažiau proga pabūti salėje, kurioje priimami Vilniaus miestui svarbūs sprendimai. Jos metu buvo aptarti projekto rezultatai: susipažinome su kitų miestų socialiais lyderiais, diskutavome, kartu dalinomės konkurso prizais ir vaišinomės šventiniu tortu. Iš keturių skelbtų nominacijų mūsų komanda buvo nominuota trijose, o apdovanota buvo kaip informatyviausią pristatymą parengusi komanda. PROJEKTO PABAIGA - BENDRAVIMO PRADŽIA! Dabar visi projekto dalyviai tapo viena didele „Socialinių lyderių komanda“. Ši sėkmė paskatins ir kitus imtis panašių veiklų, dirbti ir dalintis gerumu.

J.Lėlienė