SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Žiema, žiema, bėk iš kiemo

Išvyka į Molėtus
   Kovo 1 dieną Semeliškių gimnazijos pradinėse klasėse šurmuliavo velniukai, raganos, ubagai, vengrai, daktarai , būrėjos. Klasėse tą dieną vyko netradicinė integruota veikla, kurios metu pradinių klasių mokiniai susipažino su Užgavėnių papročiais, valgiais, šventės simboliais bei ritualais. Skambėjo Užgavėnių dainos: ,,Aš iš užgimio ubagėlis”, ,,Šalta žiema šalin aina”’, ,,O tai arklys”, ,,Vai tu žirgeli”. Mokiniai šoko ratelius : ,,Čimdžir rimdžir’’, ,,Senis’, ,,Oželis”, ,,Striuks buks”, ,,Šakar makar”, ,,Meškutė”.
   Trečiokai atėjusius svečius sutikdavo oracija ,,Laba diena visiems, apsiavusiems ir basiems! Kas nori- tegul blynus valgo, o kas nenori- į kitus pasižvalgo, linksmų šnekų pasiklauso, niekų netauzija, nes dėl ilgo liežuvio ne vienam dantys išgriuvo. Į namus neskubėkit, nes namai - ne lašiniai, katės nesuės”. Daktarėlis Vygintas siūlė liekarstvos iš Rymo dėl kožno patepimo. Siūlė parduoti skepetą ir pirkti sveikatą. Antros klasės būrėja Ada stengėsi visiems tiksliai išburti ateitį. Vieni sužinojo , kad jų laukia pati smagiausia vasara, kiti turėsiantys daug pinigų ir turtų, o treti artimiausiu metu sulauks broliuko ar sesytės. Pirmokų klasėje su mokytoja Vaita Vitkauskaite linksminosi velniukai, raganaitės. Pirmokai susipažino su Užgavėnių papročiais, kaukėmis. Ketvirtokai su mokytoja Irute Rulevičiene vaišinosi skaniais blynais ir kitais saldumynais. Aptarė Užgavėnių vaišes. Persirengėlai pasakojo, kad pagrindinis šventės patiekalas yra šiupinys, kuris verdamas su kiaules uodega , miežinėmis kruopomis ir žirniais. Antrokai su mokytoja Daiva Šareikiene vaišinosi skaniais blynais. Mamytės iškepė įvairiausių lietinių ir mielinių blynų. Ant stalo puikavosi apskritos formos skryliai, kurie simbolizavo pargrįžusią pavasario saulę. Netruko blynų su širdelėmis bei gėlytėmis.
   Užgavėnių dieną pradinėse klasėse skambėjo juokas - simbolinis, turįs nepaprastos galios numarinti žiemą, pažadinti pavasarį.


Semeliškių gimnazijos pradinių klasių mokytoja Janė Ruskovienė