SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Pilietiškumo pamoka su Andriumi Tapinu

Išvyka į Molėtus
    Rugsėjo 7 d. įvyko susitikimas su žurnalistu, rašytoju, laidų vedėju Andriumi Tapinu. Šios pilietinės pamokos sumanytoja, organizatorė ir vykdytoja – mokytoja Vaita Vitkauskaitė. Dalyvavo Semeliškių seniūnijos seniūnė Loreta Karalevičienė, laikraščio ,,Elektrėnų žinios“ redaktorė Silvija Bielskienė, bendruomenės ,,Strėva“ pirmininkas Antanas Bielskis, gimnazijos direktorė Irena Adomėnienė, pavaduotoja ugdymui Asta Dzikevičienė, Semeliškių miestelio ir gimnazijos bendruomenė.
   Popietės pradžioje Andrius Tapinas kartu su dalyviais įsiamžino asmenukėje. Buvo aptarti aktualūs jaunimo svarbos valstybei, profesijos pasirinkimo, pilietiškumo, patriotizmo klausimai, pristatytas projektas ,,Misija Sibiras". Misija pakvietė įvertinti tai, ką turime ir ko nevertiname. 16 žmonių iš Lietuvos vyko identifikuoti ir sutvarkyti tremtinių kapus.
   ,,Igarka... Amžino įšalo žemė, priglaudusi tūkstančius tremtinių, pasiekiama tik lėktuvu arba laivu, sauganti tragišką lietuvių tautos istoriją. Žemė, kurioje išlipus, ištinka lengvas šokas. Tuščios gatvės, apleisti, ant polių stovintys namai, vidurinė mokykla, technikumas. Ir atsainus mero rankos mostelėjimas:,, Ten kažkur yra lietuvių kapai..." Kapai, į kuriuos niekas nekėlė kojos nuo 1989 m., kapai, apaugę medžiais. Po dviejų valandų paieškų jie surandami ir pradedama kurti stovykla, nutolusi 5 km nuo maisto, vandens, interneto, civilizacijos. Šokas ištinka ir vietinius gyventojus, nes pats meškų ir mašalų sezonas, o atvykę lietuviai įkūrė stovyklą ir tvarkys apleistus kapus. Prekės į parduotuvę atvežamos kas dvi savaites. Pamažu dingsta ryžių, grikių, šokoladų atsargos ir maisto produktų pasirinkimas mažėja. Darbas trunka 12 val. per parą, dažnas užmiega pasidėjęs kirvį, nes rytoj išauš nauja, iššūkių kupina diena. Tvyro jausmas, kad kažkas stebi, kai virš galvų praskrenda lėktuvas. Į pagalbą atskuba vietiniai žmonės, dar menantys lietuvių šeimas, gyvenusias Igarkoje: ,,Jie buvo darbštūs, jų namai buvo gražesni, o šalia puikavosi margaspalviai gėlių darželiai". Po įtempto ir sunkaus darbo reikia ugnelės, mažos optimizmo kibirkšties, kad užbaigti pradėtą misiją. Devyni kryžiai turi paženklinti tremtinių kapus. Misijos dalyviai, Marijono Mikutavičiaus gerbėjai, klausia Andrių: ,,Ar pažįstate Marijų?" Išgirdę teigiamą atsakymą, jie paprašo, kad Andrius Tapinas paskambintų į Lietuvą...
    Igarka, amžino įšalo žemė, už kelių tūkstančių kilometrų, šalia telefono susiburia grupelė lietuvių. Miško aidas neša tolyn dainos žodžius : ,,Aš tikrai myliu Lietuvą!"
   Tai buvo puiki motyvacijos pamoka užsienio kalbos mokymuisi, iniciatyvumui, pilietiškumui, patriotizmui, verslumui, kritiniam mąstymui, savišvietai ugdyti.

Parengė Nijolė Ustilienė