SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Vasario – sveikatingumo mėnesio – veiklos

Išvyka į Molėtus
   Visą vasario mėnesį Semeliškių gimnazijos mokiniai dalyvavo sveikatingumo renginiuose. Daug ko išmoko, sužinojo, patyrė, aktyviai, noriai dalyvaudami įvairiose veiklose.
   Priešmokyklinukai, vadovaujami mokytojos Gerdos Kasparavičienės, kartus su gimnazijos pirmokais, jų mokytoja Dale Rakauskiene ir Pastrėvio skyriaus ikimokyklinukais linksmai ir energingai varžėsi draugiškose estafetėse ,,Judam, krutam ir kvėpuojam“ Pastrėvio skyriuje. Mokiniams buvo smagu dalyvauti sporto veiklose, judėti, krutėti, taisyklingai kvėpuoti, išbandyti kojūkus, žaisti žaidimus su lankais, dalyvauti estafetėse. Estafetės atskleidė, jog nėra taip paprasta išgirsti starto pradžią, judėti pagal taisykles, atlikti užduotis, perduoti draugui estafetę ir vėl kantriai laukti eilėje.
   PUG grupės vaikai sveikatos ugdymo valandėlėse „Valgyk sveikai – jauskis gerai“ ragavo jiems jau pažįstamus vaisius: obuolius, slyvas, kriaušes, kivius, bananus, apelsinus, ragavo kai kuriems dar neragautus vaisius: ananasą, greipfrutą. Sužinojo, kurie iš jų auga Lietuvoje, kodėl juos valgyti sveika. Mažieji mokėsi pjaustyti vaisius, gamino vaisių salotas su jogurtu. Pirmokai iš vaisių gaminosi vėrinukus, gėrė obuolių sultis, dalyvavo „Sveikuolio savaitėje: turėjo atlikti užduotis ir užpildyti lentelę, kad daro rytinę mankštą, valgo daug baltymų turintį maistą, daug vaisių ir daržovių, žaidžia judriuosius žaidimus lauke, padeda tėveliams namų ruošoje, vaikščioja gryname ore. Gimnazijoje su PUG grupės vaikais žaidė draugiškas žaidynes, judriuosius žaidimus, estafetes.
   Antrokai su mokytoja Vaita Vitkauskaite dalyvavo projekte „Judam!“ Didžiausias dėmesys buvo skiriamas aktyviai vaikų veiklai pertraukų metu, ilgosios pertraukos metu – lauke. Emocinis raštingumas, socialiniai įgūdžiai, tarpusavio bendravimo įgūdžiai buvo lavinami užsiėmime „Emocijų bokštas“, kurį vedė psichologo asistentė A. Petrauskaitė.
   Trečiokai kartu su mokytoja Daiva Šareikiene jau trečius metus vykdė tęstinį projektą „Žygiuojame žiemos takeliais“. Būdami gryname ore, grožėdamiesi žiemiška gamta žingsniamačiu skaičiavo žingsnius. Pokalbiuose apie sveiką mitybą ir judėjimo naudą organizmui dalijosi savo žiniomis ir jas gilino. Kiekvieną penktadienį draugiškose 2 ir 3 klasių kvadrato varžybose rodė savo vikrumą ir lavino reakciją.
   Ketvirtokai ir mokytoja Jane Rustakoviene vykdė projektą „Sportas – sveikata, kurio tikslas – saugoti ir stiprinti mokinių sveikatą, ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius, poreikį sportuoti, suteikti džiugių emocijų. Projekto metu kiekvieną rytą pradinukai atliko „Marsiečių mankštą“ kartu su Marsiečiu. Antradieniais fizinio ugdymo pamokose gryname ore žaidė judriuosius žaidimus. Klasės valandėlių metu aptarinėjo mokinių dienotvarkę, kalbėjo apie sveiką gyvenseną bei emocinę sveikatą.
   Penktokai, vadovaujami matematikos mokytojos Dainos Kurienės visą mėnesį skaičiavo savo nueitus žingsnius, lenktyniavo, kas daugiau nueis. Integruotuoje gamtos ir žmogaus bei matematikos pamokoje pristatė savo laimėjimus.
   Mokiniai, paskatinti anglų kalbos mokytojos Astos Arbačiauskaitės-Dijokienės, fotografavo savo gyvenamosios aplinkos vaizdus, fiksuodami įdomias detales. Nuotraukas kūrybiškai apibūdino: kiekvienai jų kūrė haiku anglų kalba.
   7 klasės mokiniai dalyvavo lietuvių kalbos ir dailės integruotame projekte „Sveiko septintoko nuotykiai“, organizuotame lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Jolitos Lėlienės. Projekto tikslas – skatinti suvokti, aptarti ir kūrybiškai įprasminti aktualiausius savo amžiaus vaikų grupės sveikos gyvensenos klausimus. Dalyviai rašė ir iliustravo savo knygą. Projekto aptarimo metu paaiškėjo, kad visi suvokia ir įsivertina sveikatai pavojingus veiksnius, žalingą gyvenimo būdą, fizinio aktyvumo naudą. Vienuoliktokai per lietuvių literatūros pamoką diskutavo ,,Ar K. Donelaičio didaktinėje poemoje „Metai“ galime fiksuoti pirmąsias sveikos gyvensenos idėjas?“ Apibendrindami diskusiją asmenines įžvalgas mokiniai surašė dėstymo pastraipoje. Aštuntokai vykdė projektą ,,Interviu su sveiką gyvenimo būdą propaguojančiu žmogumi“.
   8 klasės mokiniai atliko projektinį tiriamąjį darbą „Garsas ir sveikata“, suorganizuotą fizikos mokytojos Snieguolės Klimovičienės. Mokiniai išsiaiškino, kaip dainavimas veikia mūsų sveikatą, kokia triukšmo įtaka sveikatai, kas yra garso terapija, koks muzikos poveikis žmogui. Taip pat matavo įvairių buitinių prietaisų skleidžiamo triukšmo stiprį bei aprašė, koks triukšmas pavojingas sveikatai.
   Mokiniai noriai ir aktyviai dalyvavo integruotame tyrime „Miego įtaka paauglių mokymuisi bei emocinei sveikatai“, kurį surengė biologijos mokytoja Asta Dzikevičienė kartu su psichologo asistente A. Petrauskaite. Kiekvieną mokiniai dieną žymėjo, kiek valandų miega per parą ir kaip po to jaučiasi ryte ir dieną. Šio tyrimo rezultatai bus apibendrinti ir pristatyti klasės valandėlių metu.
   5–8 klasių piešinių konkurse, kurį organizavo dailės mokytoja Eglė Matonienė, kūrė plakatus, kuriuose propogavo sveiką gyvenimo būdą.
   6, 7, 8, 10 klasių mokiniai geografijos mokytojos Aušrelės Kieliūtės inicijuotame pokalbyje „Kokie maisto priedai yra kenksmingi? Kancerogenai – kas jie?“ su dideliu susidomėjimu kalbėjo apie maisto priedus, uždavinėjo klausimus.
   Devintokai, kurių veiklas skatino mokytoja Teresa Seržantovič, visą mėnesį stengėsi kuo daugiau būti gryname ore ir judėti: sportavo, vedžiojo savo šuniukus, nukasinėjo sniegą savo kiemuose, žaidė su savo mažesniais broliukais ir sesutėmis, ėjo pasivaikščioti, dirbo ūkio darbus (nešiojo malkas, vandenį ir kt.).
   Sveikatingumo mėnuo mokiniams suteikė žinių, paskatino sportuoti, rūpintis savo fizine ir emocine sveikata, sveikai maitintis, įgijo naujų socialinių įgūdžių, patyrė puikių įspūdžių. Sveikatingumo mėnuo praėjo prasmingai ir naudingai.


Parengė: Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja K. Bačiulienė