SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Mūsų kelionė į Vilnių

Išvyka į Molėtus
   Ši spalio 25-oji man buvo ypatinga. Tai ne tik mano, bet ir Vilniaus, mūsų sostinės, gimtadienis. Pasirodo, Vilniui jau 695 metai! Ir būtent šią, deja, žvarboką dieną mes, Pastrėvio skyriaus 2-8 klasių mokiniai, apsilankėme mūsų gražioje sostinėje. Šie metai visai Lietuvai jubiliejiniai. Švęsime valstybės atkūrimo šimtmetį. Todėl ir nutarėme pamatyti tą vietą, kur buvo sukurtas ir pasirašytas garsusis dokumentas – Nepriklausomybės atkūrimo Aktas. Tai - Signatarų namai. Čia susirinkę dvidešimt Lietuvos šviesuolių tarsi pakreipė šalies istoriją kita kryptimi. Užtenka būti kažkieno okupuotiems. Lietuva turi būti nepriklausoma, savarankiška valstybė. Šie drąsūs žmonės išdrįso ne tik pasvajoti apie laisvą Lietuvą, bet ir ryžosi tą svajonę įgyvendinti. Tai buvo drąsus žygdarbis – paskelbti Nepriklausomybę, neturint nei kariuomenės, nei policijos, nei išteklių...Už tą žygdarbį jiems turi būti dėkingos visos Lietuvos kartos tol, kol gyvuos Lietuva.
   Signatarų namuose esančiame muziejuje galėjome susipažinti su Lietuvos valstybingumo istorija. Čia pamatėme pirmuosius lietuviškus laikraščius ,,Aušrą“ ir ,,Varpą“, knygnešių pasiaukojantį kelią. Muziejuje eksponuojama signatarų gyvenimas ir veikla. Bet mums labiausiai magėjo pamatyti Nepriklausomybės Akto originalą, kurį Vokietijos archyvuose surado profesorius Liudas Mažylis. Šis labai svarbus dokumentas saugomas trečiame muziejaus aukšte. Tame pačiame kabinete, kuriame prieš 100 metų buvo ir pasirašytas. Čia jis saugomas po specialiu gaubtu, kad nepakenktų kenksmingos oro sąlygos. Apžiūrinėdami šį dokumentą, mes tarsi nusikėlėme prieš šimtą metų į tuometinį Vilnių ir įsivaizdavome tuos solidžius žmones, dedančius parašus ant Nepriklausomybės Akto.
   Išėję iš Signatarų namų, nutarėme aplankyti Valdovų rūmus. Pakeliui į Valdovų rūmus mes užsukome apžiūrėti Prezidentūros pastato. Čia nusifotografavome.
   Visų Valdovų rūmų, deja, mes negalėjome apžiūrėti, nes kai kurios ekspozicijos atnaujinamos, bet didžiausią įspūdį mums paliko ketvirtame aukšte įrengta apžvalgos aikštelė, iš kurios Vilnius atsiveria kaip ant delno.
   Mes labai dėkingi mokytojoms, kurios mums suorganizavo šią kelionę.


Gabrielė Jančiauskaitė, 7 klasės mokinė (Pastrėvio skyrius)