SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Projektas "Laiko tėkmėje"

Išvyka į Molėtus
    Skuba laiko tėkmė, nešdama dienas, savaites, metus ... Greitai prabėgo 2015 metai, kurie buvo paskelbti etninių regionų metais, baigėsi ir Elektrėnų savivaldybės finansuojamo pilietinio tautinio ugdymo projekto „Laiko tėkmėje“ vykdymas. Semeliškių gimnazijos jaunojo muziejininko nariai, vadovaujami mokytojos Meilutės Rašimienės, organizavo Advento vakaronę. Vakaronės metu gimnazijos bendruomenė susipažino su Lietuvos regionais.
    Tautiniais drabužiais pasipuošusios jaunosios muziejininkės salės centre uždegė aukurą- šildantį tradicijų ir papročių šiluma, uždegantį patriotiškumo dvasia. Skambant muzikai, įkvepiančios J. Marcinkevičiaus eilės kvietė „dainuoti Lietuvą kaip džiaugsmą“, kvietė susimąstyti apie istoriškai susiformavusius etninius regionus, paveldą.
    Aukštaitija – didžiausias Lietuvos regionas, perėmęs Sėlos, Žiemgalos, Nalšios etninį palikimą, pasižymintis etninio paveldo, tarmių, gyvensenos įvairove. Aukštaičiams yra būdingos šviesios, linksmos spalvos. Taip pat šiame regione giedamos sutartinės, išlaikiusios archajišką muzikinę ir poetinę formą. Aukštaitijos atstovai papasakojo apie savo kraštą, pristatė Kūčių tradicijas, burtus, gaminamus tradicinius aukštaičių patiekalus.
    Žemaitijos etnografinio regiono riba su žemaičių tarmės riba sutampa tik apytikriai. Iki šių dienų žemaičiai yra išlaikę stipriausią etninį identitetą. Žemaičių tarme jie leidžia knygas, žurnalus, buriasi į draugijas. Renginio dalyviai įdėmiai klausėsi žemaičių tarmės- įdomios, neįprastos, užburiančios.
    Dzūkija – regionas, kuriame gyvename mes, todėl jam buvo skirta daugiausia dėmesio. Ansamblis „Svaja“, vadovaujamas mokytojos Gražinos Barzdaitienės, atliko dzūkų liaudies dainą. Svečiuose pabuvojo dvi pasakorės mokytojos Nijolė Ustilienė ir Meilutė Rašimienė, kurios dzūkų tarme pasekė pasaką „Dziedulis ir bobulė“.
    Po dzūkų buvo pristatyta etnografinė Suvalkija, skirtingais istorijos periodais vadinta ir Sūduva, ir Užnemune. Suvalkijos pavadinimas atsirado po 1867-ųjų metų. Suvalkijoje esančių kapsų ir zanavykų šnektų pagrindu susiformavo dabartinė literatūrinė lietuvių kalba. Suvalkiečių atstovai papasakojo istoriją, atspindinčią suvalkiečio būdą. Taip pat pristatė suvalkiečių Kūčių patiekalus.
    Vakaronės vedėjai kvietė saugoti savo tradicijas ir papročius, nes tik savo kalba, dainomis, tautosaka, paveldu esame stiprūs ir vieningi, esame įdomūs pasauliui.
    Vakaronės pabaigoje buvo pristatytas pilietinės tautinės ugdymo programos projektas „Laiko tėkmėje“. Susirinkusi gimnazijos bendruomenė buvo supažindinta su vykdytomis priemonėmis, gautomis lėšomis, įgytomis kompetencijomis, pasiektais rezultatais.
    Dėkojame Elektrėnų savivaldybės administracijai už suteiktą finansavimą projekto „Laiko tėkmėje“ vykdymui.

Meilutė Rašimienė