SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Susitikimas-integruota pamoka su J. Žitkausku ir L. Daugėla

Išvyka į Molėtus
   Spalio 21 d. gimnazijos 9–12 klasių mokiniai dalyvavo integruotoje pamokoje netradicinėje erdvėje „Poezijos pasaulis: eilėraščiai tarme“, kurioje dalyvavo Lietuvos rašytojų sąjungos narys, asociacijos „Slinktys“ vadovas, poetas Juozas Žitkauskas ir jaunas poetas Linas Daugėla.
   J. Žitkauskas apžvelgė jaunosios poetų kartos kūrybos tendencijas, tarminės kūrybos ypatumus. Jam dzūkų kalba yra prigimtinė, dzūkiškuose eilėraščiuose atsiveria giluminiai šios tarmės klodai, atspindintys dzūkų pasaulėjautą. L. Daugėla prisipažino, kad jis tapo „priklausomas“ nuo poezijos, jam kūryba – neatsiejama gyvenimo dalis, Vilniaus universitete studijuoja literatūrą.
   J. Žitkauskas paskaitė savo dzūkiškus eilėraščius iš lietuviškų ir dzūkiškų eilėraščių knygos „Dubeltavos išpažintys“ („Naujoji Romuva“, 2021), L. Daugėla – naujausias eiles ir iš jaunųjų rašytojų ir dailininkų kūrybos rinkinio „Literatūrinės slinktys“, kurį tradiciškai jau keletą metų leidžia asociacija „Slinktys“, ir J. Žitkausko eilėraštį, perrašytą žemaičių tarme (Linas yra žemaitis). Skaitymus savo eilėraščiais pradėjo gimnazijos dešimtokė Miglė Ašmenaitė, kuriai poezijos kūrimas taip pat labai svarbus, kylantis iš vidinio poreikio. J. Žitkauskas pakvietė ją prisijungti prie „Literatūrinių slinkčių“.
   Gimnazijos direktorė Asta Dzikevičienė pasidžiaugė įdomiu pokalbiu, J. Žitkauskas mokyklos bibliotekai padovanojo keletą „Slinkčių“ leistų knygų. Netikėtos kūrėjų įžvalgos apie dabartinę poezijos situaciją, kūrybos proceso slėpinius, poetus ir gyvenimą praturtino klausytojus, praplėtė akiratį, suteikė gerų emocijų.


Kristina Bačiulienė