SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Išvyka į Valstybės pažinimo centrą

Išvyka į Molėtus
   ,,Aš gyvenu čia-nuolat besikeičiančioje Lietuvoje-byloja centro logotipu pasirinkta aštuoniakampė žvaigždė, kildinama iš tautinių ornamentų. Pagal baltiškąją simboliką, žvaigždės viduryje esantis kvadratas reiškia pasaulio centrą – savą žemę, jo padalijimas per pusę žymi saulės tekėjimą, apskritimas – saulę, laiko tėkmę. Trikampiai simbolio kraštuose nukreipti į keturias pasaulio šalis, simbolizuojančias nuolatinę kaitą.“ Tai Valstybės pažinimo centro identitetas, svarbus kiekvienam iš mūsų, ieškančiam savojo identiteto, jau atradusiam ar dar tik atrandančiam savąjį santykį su istorija, Tėvyne, valstybingumu.
   Semeliškių 9-10 klasių mokiniai su klasių vadovėmis S. Klimovičiene bei N. Ustiliene balandžio 11-ąją dieną aplankė Valstybės pažinimo centrą, apžiūrėjo nuolatinę, periodiškai atnaujinamą Centro ekspoziciją, įsikūrusią trijuose LR Prezidento rūmų ansamblio aukštuose. Dalyviai ieškojo atsakymų į klausimus kaip veikia demokratiška valstybė ir jos institucijos, kaip piliečiai gali dalyvauti valstybės kūrime ir valdyme, kaip gali spręsti aktualias problemas. Svarbiausia, kad jaunimas turėjo galimybę rinktis ir savarankiškai domėtis įvairiausiomis temomis. Ekspozicijos erdvės taip pat byloja apie laisvę; Laisvė dalyvauti, Laisvė susitarti, Laisvė pažinti ir būti savimi, Laisvė spręsti ir veikti, Laisvė bendradarbiauti. Mokinius domino ne tik Lietuvos padėtis, bet ir Elektrėnų savivaldybės situacija bendrame Lietuvos kontekste. Interaktyviame Lietuvos žemėlapyje mokiniai pažymėjo Semeliškių miestelį.
   Skirstydami biudžetą, dalyviai pastebėjo, kad sektoriai tarpusavyje yra susiję ir reikia labai atsakingai ir protingai skirstyti lėšas, tartis dėl prioritetų, bendradarbiauti. Susidomėjimo sulaukė ir įvairių pasaulio šalių bei organizacijų dovanos, padovanotos Lietuvos valstybės prezidentams bei Lietuvos valstybei. Taip pat mokiniai galėjo išbandyti lietuvių tarmes ir tarmiškai perskaityti tekstus.
   Ši išvyka buvo įdomi, kupina įspūdžių, nes interaktyvi Valstybės pažinimo centro ekspozicija ne tik sudomino mokinius, bet ir pagilino, atnaujino Lietuvos istorijos, matematikos, lietuvių kalbos ir literatūros, ekonomikos, geografijos, informacinių technologijų, tikybos bei kitų dalykų žinias, integravo įvairias sritis.

Nijolė Ustilienė