SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Žemaitės apsakymas „Marti“ kitu rakursu

Išvyka į Molėtus
   Lapkričio 20 d. gimnazijos devintos, dešimtos ir dvyliktos klasės mokiniai kartu su mokytojais Daiva Šareikiene, Povilu Liperskiu dalyvavo integruotoje pamokoje netradicinėje aplinkoje – Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre žiūrėjo spektaklį „Marti“ (rež. Gabrielė Tuminaitė).
   Moderniai pastatytas spektaklis dėmesį prikaustė nuo pat pradžios: scenos dekoracijos, veikėjų kostiumai, aksesuarai simbolizavo Žemaitės aprašytos XIX amžiaus ir šių dienų buities ir aprangos detales. Praeivis (aktorius Daumantas Ciunis) skaitydamas Žemaitės „Marčios“ fragmentus įvedė į scenas, jas jungė, kontaktuodamas su aktoriais, tad visas apsakymo siužetas buvo aiškus ir tikslus. Tačiau orentuojamasi ne į atpasakojimą, keliamos skaudžios ir dabar aktualios problemos. Mokiniai turėjo progos pamąstyti apie žmonių nuostatas, vertybes ir santykius. Groteskiškose scenose išryškėjo veikėjų paveikslai: Katrės (aktorė Indrė Patkauskaitė), Vingio (Arvydas Dapšys), Vingių Jono (Tomas Kliukas) ir Vingienės (Eglė Gabrėnaitė). Spektaklis parodo, jog Žemaitės iškeltos anų laikų aktualijos: vedybos iš išskaičiavimo, smurtas ir despotizmas šeimoje, tikros meilės nebuvimas, negebėjimas mylėti, skurdi ir primityvi buitis, materialinių gėrybių prioritetas, dvasinių vertybių devalvacija, vidinė destrukcija dėl nepakeliamų socialinių santykių ir kt. egzistuoja ir dabar.
   Mokiniai išgirdo autentišką Žemaitės „Marčios“ kalbą, spektaklio metu kitu aspektu pažvelgė į kūrinį, praplėtė akiratį, įgavo socialinės ir kultūrinės patirties.


Kristina Bačiulienė