SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Makaronų tiltai

Išvyka į Molėtus
   Sausio 9 d. Semeliškių gimnazijos technologijų mokytojos Snieguolė Klimovičienė, Eglė Matonienė ir Meilutė Rašimienė dalyvavo seminare „Smulkiosios motorikos reikšmė gerinant mokinių skaitymo, rašymo įgūdžius technologijų pamokose“. Seminarą vedė lektoriai: Vievio gimnazijos vyr. mokytojas Rytis Šakys ir Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos mokytojas ekspertas Henrikas Vaišvila..
   Lektoriai supažindino seminaro dalyvius su smulkiosios motorikos svarba vaiko ugdyme nuo kūdikystės. Nustatyta, kad pirštų miklumas susijęs su sklandžia vaiko kalba. Kairiojoje kaktos srityje yra tam tikra sritis, kuri tiesiogiai yra susijusi su smulkiąja motorika. Kuo aktyviau juda pirštai, tuo daugiau impulsų gauna ši ypatinga smegenų sritis. Rankomis liesdamas skirtingas medžiagas, vaikas kaupia skirtingą sensorinį patyrimą. Lavėjant rankų judesiams, vaikas vystosi visapusiškai. Labai svarbu pabrėžti, kad lavinant smulkiąją motoriką reikia daug dėmesio skirti bendravimui. Stebėti, kas vaikui labiau patinka: ar pratimai su masažiniais kamuoliukais, ar lego, ar vaidybinių elementų turintys žaidimai? Šiuos klausimus turi lydėti aiški kalba, konkretus ir taisyklingas žodžių tarimas, smagus, nuoširdus bendravimas.
   Smulkioji motorika technologijų pamokose lavinama įvairiai. Tai ir popieriaus lankstymas, ir siuvinėjimas, ir juostų pynimas, mozaikos kūrimas, konstrukcinių detalių jungimas ir kiti darbai, kurie kruopščiai atliekami technologijų pamokose.
   Mokytojai taip pat išbandė savo smulkiosios motorikos gebėjimus ir statė tiltus iš makaronų. Tai tikrai labai įdomus užsiėmimas, kurio metu ugdomas ne tik rankų miklumas, bet ir mąstymas, atliekami skaičiavimai. Tvirčiausias tiltas išlaikė 1 kg 800 g svorį.
   Seminare įgytas žinias mokytojai panaudos technologijų pamokose. Juk statyti makaronų tiltus bus smagu ne tik mokytojams, bet ir mokiniams.


Meilutė Rašimienė