SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Integruota pamoka apie Vytautą Mačernį su rašytoja Aldona Ruseckaite

Išvyka į Molėtus
   Lapkričio 11 d. gimnazijoje viešėjo Lietuvos rašytojų sąjungos narė, rašytoja, poetė, muziejininkė Aldona Ruseckaitė. Rašytoja 9, 11, 12 klasių mokiniams integruotoje pamokoje netradicinėje erdvėje įdomiai ir naujai atskleidė poeto Vytauto Mačernio (1921–1944) svarbius ir negirdėtus biografijos ir kūrybos faktus.
   A. Ruseckaitė rėmėsi savo tyrinėjimais, archyvais, V. Mačernio mylimosios Bronės Vildžiūnaitės prisiminimais, poeto laiškais, kuriuos Br. Vildžiūnaitė patikėjo saugoti Maironio lietuvių literatūros muziejui, kuomet ji buvo šio muziejaus direktorė. Paskaitė ištrauką iš savo romano apie V. Mačernį „Dūžtančios formos“, iliustruojančią poeto beprotišką troškimą skaityti, mokytis, jo pasaulėjautą. Poetas domėjosi filosofija, mokėsi kalbų, nes, jo manymu, tokios mažos šalies žmogus kalbėti keletu kalbų būtina, kad neužsisklęstų siaurame rate, kad atsivertų durys į pasaulį. V. Mačernis savo bendraamžius buvo praaugęs intelektu ir erudicija. Uždaro būdo V. Mačernis mėgo dalintis savo eilėraščiais, juos skaitydavo draugams, jų prirašydavo laiškuose. Poetas svajojo įsilieti į Lietuvos elitą ir kartu kurti naują Lietuvą. A. Ruseckaitė papasakojo ir apie V. Mačernio didžiąją meilę, tėvus, artimą ryšį su senole, studijas, pomėgius, atkreipė dėmesį, kad geriausias jo ciklas yra „Vizijos“, o jis pats ne kartą sakęs, jog jį dažnai aplanko vizijos, kurios yra didžiausias jo turtas.
   Rašytoja sukūrusi autobiografinius romanus apie Maironį – „Šešėlis JMM“, Žemaitę – „Žemaitės paslaptis“, Salomėją Nėrį – „Padai pilni vinių“. Susitikime A. Ruseckaitė papildė ir praturtino mokinių žinias apie V. Mačernį. Jie turėjo galimybę įdėmiau pažvelgti į poetą, jo kūrybą, suvokti pasaulėjautą. 2021-ieji metai skirti Vytautui Mačerniui.


Kristina Bačiulienė