SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Kūrybinės dirbtuvės

Išvyka į Molėtus
   Semeliškių gimnazijoje spalio 16 d. mokytoja N. Ustilienė organizavo susitikimą su VGTU kūrybinių industrijų dėstytoju, šiuolaikinio šokio choreografu ir režisieriumi, Vilniaus universiteto kinetinės grupės įkūrėju ir vadovu, avangardinio meno šalininku Andriumi Pulkauninku.
   Andrius Pulkauninkas, gimęs 1973 m. liepos 12 d. Vilniuje, iš pradžių baigė gamtos mokslus, vėliau – Danijos fizinio - vizualinio teatro mokyklą, teatro edukologiją, daugybę įvairių workshopų, studijų ir mokymų, iš kurių, matyt, svarbiausios buvo pamokos pas nuolatos lankytą „butoh“ šokio mokytoją Masaki Iwana. Andrius – taip pat ir „A. Pulka theatre“ vadas bei pagrindinis atlikėjas.
   Mokiniai pasiskirstė į grupes, piešė laikrodžius ir juose rašė problemas, svarbias kiekvienam grupės nariui. Tada išrinko svarbiausias grupės problemas ir pateikė jų sprendimo būdus. Grupių įvardintos problemos: mokymo sistema, mokyklos baigimas, neryžtingumas, kažko siekiant, neįdomus gyvenimas ir veiklos perteklius.
   Po diskusijų ir ginčų, grupių vadovai pateikė rekomendacijas problemų sprendimui. Balsavimo keliu iš visų grupių buvo išrinkta viena problema ir jos sprendimo būdas bei rekomendacijos. Grupės nariai kūrė problemos ,,Mokymo sistema“ pristatymą, tačiau pabūgo, kad jų veikla bus neįdomi. Grįžę iš VGTU kūrybinių dirbtuvių projekto užsiėmimų, mokiniai pakeitė savo nuomonę, sakydami: ,,Reikėjo pateikti savo pristatymą“.
   Lapkričio 30 d. 17 Semeliškių gimnazijos mokinių su mokytoja J. Lėliene vyko į VGTU kūrybines dirbtuves „Kūrybinės industrijos: nuo idėjos iki produkto“, dalyvavo įvairiose veiklose.
   „Kūrybinės industrijos: nuo idėjos iki produkto“ - Lietuvos kultūros tarybos finansuotas ir Pramogų industrijų katedros kuruojamas projektas, subūręs Lietuvos mokyklų jaunimą ir Kūrybinių industrijų fakulteto dėstytojus bendroms kūrybinėms idėjoms ir jų įgyvendinimui. Projekto metu vykusių išvykstamųjų dirbtuvių metu fakulteto dėstytojai vyko į Lietuvos miestų mokyklas vesti teorinių ir praktinių užsiėmimų. Per spalio ir lapkričio mėnesius VGTU dėstytojai aplankė Ukmergės, Vilniaus, Širvintų, Elektrėnų, Kaišiadorių, Molėtų, Alytaus ir Varėnos raj. mokyklas, dirbo kartu su šių mokyklų moksleiviais ir mokytojais.
   Semeliškių gimnazijos moksleivių grupė, atvykusi į Vilniaus Gedimino Technikos universiteto Kūrybinių industrijų fakultetą, tikėjosi susitikti su vaikų rašytoju, poetu, teatro ir kino režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu. Tačiau, pastarajam netikėtai susirgus, žadėtasis susitikimas buvo pakeistas į fakulteto dėstytojų (prof. Tomo Kačerauskas , doc. dr. Remigijus Venckus, doc. dr. Eglė Jaškūnienė, prodiuseris Remigijus Sruogis ir kt.) paskaitą - diskusiją „Kas yra kūrybinės industrijos?“. Daug įdomių minčių apie kūrybiškumą išsakę dėstytojai akcentavo, kad jaunosios kartos kūrybiškumo terpė yra ir bus informacinės technologijos. Tačiau dažną jų vartotoją nuo įvairovės internete gali apimti bejėgiškumo jausmas. Reikėtų dažniau sau užduoti klausimą – kurti ar kopijuoti tai, kas jau sukurta?
   Norint lavinti savo kūrybiškumą, reikėtų išlaisvinti emocijas, smalsiai domėtis aplinka, subjektyviai ją vertinti, kuo dažniau improvizuoti, nebijoti suklysti ir atkakliai dirbti su savimi. Naująją kartą pavadinę „informaciniais klajokliais“, paskaitos vedėjai rekomendavo: iš naujo mokytis skaityti – lėtai ir įdėmiai, į pasaulį nežiūrėti vien tik pro siaurą Feisbooko langelį, leisti sau svajoti ir stengtis realizuoti sugalvotas idėjas, ieškoti savo stipriųjų pusių, svarbiausia - branginti laiką.
   Kūrybinių industrijų turnyre mokiniai tebuvo akyli stebėtojai. Čia susirungė net 8 komandos. Kiekvienos mokyklos atstovai pristatinėjo labai skirtingus projektus — nuo šokio iki gido po savo rajoną ar virtualios Saulės sistemos. Nors visi pristatymai saviti, tačiau buvo vertinami pagal vienodus kriterijus — originalumą, kūrybiškumą, meniškumą, technologinius sprendimus, tikslų ir uždavinių apibrėžtumą.
   Daug teigiamų emocijų mūsų grupė patyrė kūrybinių praktinių produktų pristatymuose. Pavyzdžiui, susitikimas su Lietuvos Youtube žvaigžde, tinklaraštininke Inga Žuolyte. Jaunimo tarpe mėgstama tinklaraštininkė įdomiai, įtaigiai, o kartu ir labai nuoširdžiai papasakojo savo žinomumo pradžią, kaip pradėjo filmuoti vaizdo medžiagą ir talpinti ją populiarioje internetinėje platformoje Youtube.


Parengė mokytojos: Jolita Lėlienė, Nijolė Ustilienė.