SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Netradicinė pamoka „Senojoje kibininėje“ Trakuose.

Išvyka į Molėtus
   Spalio 24 dieną Semeliškių vidurinės mokyklos 10 klasės mokiniai kartu su technologijų mokytojomis – Snieguole Klimovičiene ir Meilute Rašimiene lankėsi Trakų „Senojoje kibininėje“. Edukacinis užsiėmimas vyko tikroje totoriškoje jurtoje, kuri tą žvarbią dieną buvo jaukiai pakurenta. Kibininės darbuotoja papasakojo apie karaimų atsiradimą Trakuose, jų papročius ir tradicijas. Sužinojome jog dauguma karaimų iš namų į centrinę Trakų gatvę žvelgia per tris langus. Vienas langas skiriamas Dievui. antras langas Vytautui Didžiajam ir trečias langas sau. Seniausias karaimų pastatas – kenesa, tai šventovė, kuri išoriškai nepasikeitė nuo viduramžių. Kenesoje yra kupolas, o jame vieta žiburiui uždegti. Šeštadienis karaimams yra šventa diena, kai ruošiamas patiekalas kiubete – pyragas su žuvies, daržovių įdaru. Kitas tradicinis karaimų patiekalas yra kibinai. Karaimai juos vadina „kybyn“ arba „kybynlar“. Kibinus karaimai gamina iš mielinės tešlos, o į vidų deda pjaustytos avienos arba jautienos mėsos ir svogūnų įdarą. „Senojoje kibininėje“ kibinai gaminami iš riebios sviestinės tešlos, įdarui naudojama pjaustyta kiauliena su svogūnais. Tokius kibinus gaminome ir mes. Pradžioje pasipuošėme prijuostėmis ir kepuraitėmis, tai suteikė daug gerų emocijų. Vėliau virtuvės virėja papasakojo apie kibinų tešlos receptūrą. Na, o tada apsiginklavome kočėlais ir iškočiojome paplotėlius, į kuriuos virėja įdėjo po gumulėlį paruošto kiaulienos ir svogūnų įdaro. Po to kiekvienas išbandėme rankų miklumą, sukdami kibinus. Vieniems sekėsi geriau, kitiems blogiau, bet visų kibinai sugulė į skardą, kurioje jie buvo sutepti išplaktu kiaušiniu ir pašauti į orkaitę. Iš jaukios jurtos persikėlėme į kibininės salę, kurioje kibininės darbuotojai mus vaišino kibinais, sultiniu ir kmynų gėrimu. Kol laukėme savo kibinų, mokiniai susipažino su valgiaraščiu. Sužinojo, kad įdarui gali būti naudojami įvairūs produktai: vištiena, stirniena, daržovės, grybai, varškė ir kt. produktai. Pagaliau į salę dvi virėjos įnešė mūsų karštus, kvapnius kūrinius, mokiniams sunkiausia buvo pažinti savo kibiną. Sotūs, laimingi, pasisėmę istorinių žinių apie karaimus, susipažinę su kibinų receptūra, gaminimo technologija, grįžome į mokyklą. Po rudens atostogų, tęsiant integruotą technologijų mokymo kursą – t.y. supažindinimą su Lietuvos ūkio šakomis, aplankysim – ūkininką A. Kazlauską. Pamokos vedamos netradicinėje aplinkoje, skatina mokinių žingeidumą, praplečia akiratį, mokiniai mokosi tarpusavio bendravimo ir bedradarbiavimo, gilina etiketo įgūdžius, skatina motyvaciją.

Parengė mokytoja - metodininkė Meilutė Rašimienė