SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Kaziuko amatų diena

Išvyka į Molėtus
   Kaziuko mugės šurmulį pakeitė kitoks šurmulys. Mokiniai šurmuliavo, kurdami mandalas, klausydamiesi pasakojimų, mokydamiesi breiko šokio judesių.
   Kovo 4 d., tęsiant Kaziuko mugės tradicijas, gimnazijoje vyko Kaziuko amatų diena. 5, 6, 7, 8 klasių mokiniai dalyvavo meninėje edukacijoje ,,Mandalos iš spalvoto smėlio“. Užsiėmimo metu vaikai stebėjo videofilmą apie Tibeto vienuolių kuriamų mandalų grožį, susipažino su jų atsiradimo istorija, paskirtimi, dvasinio gyvenimo svarba, patys kūrė mandalas iš spalvoto smėlio.
   Pasak K. Jungo, mandalą kuriantis žmogus mažina vidinę įtampą ir pasipriešinimą, lavina vaizduotę ir kūrybiškumą, mokosi būti autentišku, atviru ir bendradarbiaujančiu, mokosi išsiaiškinti, suvokti, išbaigti aktualius vidinius procesus, įvardinti jausmus ir išgyvenimus.
   Mokinių sukurtos mandalos papuoš gimnaziją, vėliau vaikai savo darbus parsineš namo.
   9, 10, 11, 12 klasių mokiniai dalyvavo susitikime su keliautoju, breiko šokėju Roku Šalteniu. Pirmojoje edukacijos dalyje Rokas papasakojo apie savo keliones po Malaiziją, Indoneziją ir Borneo salą, Japoniją, Tailandą, Indiją ir Mianmarą. Dešimtmetį Rokas praleido Anglijoje, Brunel universitete baigė politikos ir ekonomikos studijas, vėliau dirbo ir visą laiką daug šoko. Vienerius metus stažavosi Švedijoje.
   Mokinius sužavėjo įspūdingi aplankytų šalių vaizdai, pasakojimas apie aplankytų šalių žmonių gyvenimus, papročius, tradicijas, patiekalus, augmeniją. Lektorius kvietė mokinius savanoriauti, kelionių metu jis taip pat daug savanoriavo, taip užsidirbdavo maistui ir nakvynei.
   Antroji edukacijos dalis buvo skirta breikui. Lietuvos ir tarptautinėje breiko scenoje Rokas Šaltenis geriau žinomas kaip Rukus. Šokti jis pradėjo 2000 m. Lietuvoje. Didesnę laiko dalį kaip profesionalus šokėjas praleido Anglijoje, organizuodamas įvairius breiko ir hiphopo renginius. Šokėjo veikla labai spalvinga: šoko Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Brazilijoje, Pietų Afrikoje, Švedijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Singapūre, Malaizijoje. Lietuvoje Rukus įvardijamas kaip daugiausiai apdovanojimų pelnęs profesionalus breiko šokėjas.
   Gimnazijos mokiniams Rukus pademonstravo breiko šokio elementus, o vėliau pakvietė juos išbandyti.
   Gyvenimo aktualijos skatina rinktis kitokį renginių ir veiklų scenarijų. Kaziuko mugė kitaip pavyko! Mokiniai sužinojo, išmoko, sukūrė, smagiai ir turiningai praleido laiką, išbandė savo fizines jėgas.


Meilutė Rašimienė