SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Šv. Kazimiero paminėjimas Semeliškių gimnazijoje

Išvyka į Molėtus
   Kovo 4 d. minėjome šv. Kazimiero-Lietuvos, Lietuvos jaunimo, Maltos ordino, Vilniaus arkivyskupijos, amatininkų globėjo dieną. Labiausiai visiems žinoma tradicija šv. Kazimiero dienos proga rengti maldininkams mugę, kurioje, pasimeldę šventajam, galėtų įsigyti lauktuvių, maisto produktų, žemės ūkio padargų. Žinios apie šią tradiciją siekia XVII a., kai Lietuvos globėjo garbei buvo pradėti rengti atlaidai, o po to ,,kermošiai“. Šiemet Semeliškių gimnazijos erdvėse nešurmuliavo Kaziuko ,,kermošius“, neskambėjo nuotaikingi prekeivių šūksniai, nebuvo kam pirkti, nebuvo kaip parduoti. Sustojęs gyvenimas priverčia tęsti tradicijas ir ieškoti naujų formų. Kovo 1-5 d. savaitė buvo skirta šventajam Kazimierui.
   Pirmąją kovo savaitę 5,7,10,11 klasėse vyko integruotos tikybos- technologijų pamokos „Šv. Kazimieras- Lietuvos, jaunimo ir amatininkų globėjas“, kurias vykdė tikybos mokytoja Nijolė Ustilienė ir technologijų mokytoja Meilutė Rašimienė. Tikybos mokytoja Nijolė Ustilienė supažindino su šv. Kazimiero gyvenimu, pašaukimu, kultu, vaizdavimu ikonografijoje. Technologijų mokytoja Meilutė Rašimienė papasakojo Semeliškių gimnazijos Kaziuko mugės istoriją, jos vystymąsi, tradicijas, Vyresnieji mokiniai dalijosi prisiminimais ir patirtais įspūdžiais, vylėsi, kad kitais metais Kaziuko mugė vėl šurmuliuos gimnazijoje. Su Kaziuko mugės istorija, metraščiu galima susipažinti gimnazijos muziejuje.
   Mokiniai stebėjo 1936 m. sukurtą vokiečių archyvinį filmą ir 2017m. filmuotą medžiagą apie Kaziuko mugę. Po filmuotos medžiagos peržiūros, mokiniai diskutavo apie skirtingų laikmečių mugės tradicijas, jų tęstinumą, amatus, pagrindinius simbolius, kurie išliko iki šių dienų. 10 ir 11 kl. mokiniai gavo kūrybinę užduotį. Taikydami grafinio dizaino įgūdžius, kitas technologijas, kūrė Kaziuko mugės logotipą, įprasmino dominuojančius amatus.
   5 ir 7 klasės mokiniai, naudodami anksčiau įgytas žinias apie medžiagas ir jų savybes, pritaikydami praktinius gebėjimus, įvairias technologijas, gamino Kaziuko mugės medalius.
   Pradinių klasių mokiniai tikybos pamokų metu prisiminė sąvoką ,,šventasis“, žiūrėjo skaidres, filmuką, klausėsi pasakojimo, kūrė šv.Kazimiero simbolius, juos pristatė. Labiausiai pradinukams patiko stebuklingasis paveikslas ,,Šv. Kazimieras Trirankis“, nustebino, kad Lietuvoje yra 15 šv. Kazimiero vardo bažnyčių, o Venesueloje yra šventojo garbei skirtas San Casimiro miestelis, jo vardo bažnyčia, parapija.
   Visi sunkumai praeina, o tikrosios vertybės lieka. Tegul jaunimas prisimena šv. Kazimierą, jo nuopelnus Lietuvai ir ateityje tęsia Semeliškių gimnazijos Kaziuko mugės tradiciją.


Meilutė Rašimienė