SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Europos kalbų diena gimnazijoje

Išvyka į Molėtus
   Rugsėjo 26-oji – Europos kalbų diena, todėl Semeliškių gimnazija visus pasitiko spalvingesnė nei įprastai. Mokyklą jau prieš kelias dienas papuošė spalvingi Europos tautų piešiniai su užrašytais tekstais įvairiomis kalbomis. Tai buvo anglų kalbos vyr. mokytojos D. Butėnienės ir 7-8 klasių mokinių parengtas projektas apie Europos šalis. Savo darbuose jie pristatė: šalių kultūros ypatybes ir skirtumus, jų gyvenimo būdą bei pasisveikinimus ir atsisveikinimus. Kruopštūs, spalvingi, atlikti įvairiomis technikomis darbai papuošė visų gimnazijos kabinetų duris.
   Užsienio kalbų metodinės grupės paskatinti skirtingų dalykų mokytojai tądien iškėlė bendrą tikslą - formuoti mokinių teigiamą požiūrį į kalbų ir kultūrų įvairovę, padėti mokiniams suvokti, kaip kalbų mokymasis praturtina gyvenimą, suteikia naujų idėjų, ir atkreipti dėmesį į šiandieninę lietuvių kalbos situaciją, tobulinti šnekamosios ir rašomosios lietuvių kalbos įgūdžius.
   Anglų kalbos vyr. mokytoja A.Laurynaitienė ir geografijos vyr.mokytoja A.Kieliūtė vedė integruotą pamoką 11-oje klasėje. Anglų-geografijos pamokos tema “ Gamtinės sąlygos. Krituliai.”. Mokiniai dirbo grupėse, naudojosi žemėlapiais, internetu. Kiekviena grupė turėjo pasirinkti dviejų šalių sostines ir surasti informaciją, koks oras jose yra tą dieną. Vėliau sekė lentelės pildymas, “oro prognozių” anglų kalba pristatymas kitoms grupėms.
   Lietuvių kalbos mokytoja V.Matonienė supažindino penktokus su pasaulio kalbomis. Mokiniai sužinojo, kad pasaulyje priskaičiuojama per tris tūkstančius kalbų. Smalsiems penktokams buvo įdomu sužinoti, kokiomis kalbomis pasaulyje kalbama daugiausiai. Pasirodo, kad daugiausia žmonių kalba kinų kalba. Ją vartoja per 800 milijonų žmonių. Antroje vietoje – anglų kalba (ją vartoja 300 milijonų gyventojų). Rusų kalbą kaip gimtąją vartoja maždaug 150 milijonų žmonių. Mūsų Lietuva pasaulio šalių žemėlapyje labai nedidelė. Tačiau lietuvių kalbą vartoja ne tik lietuviai, bet ji dėstoma net įvairiuose pasaulio universitetuose: Vokietijoje, JAV, Čekijoje, Latvijoje ir kt. šalyse.
   6 klasės mokiniai turėjo integruotą biologijos ( mokytoja metod. A. Dzikevičienė) ir vokiečių kalbos pamoką, kurios tema - „5 pagrindiniai žmogaus organizmo pojūčiai“. Iš pradžių mokiniai pasižiūrėjo filmuką, kuris pristatė pagrindinius žmogaus jutiminius organus. Po peržiūros mokiniai turėjo užpildyti lentelę lietuvių ir vokiečių kalbomis. Vokiečių mokytojas metod. P.Liperskis supažindino šeštokus su sąvokomis, terminologija. Mokiniai susidomėję dirbo grupėmis, piešė žmogų ir užrašė terminus abejomis kalbomis. Išmoko papasakoti apie save.
   9 ir 10 klasės mokiniai rinkosi gimnazijos salėje integruotai lietuvių – rusų kalbos pamokai tema „Pakalbėk su manimi“. Pasidaliję į keturias komandas, mokiniai buvo pasveikinti devintokių Gabrielės Žilionytės, rusų kalbos meninio skaitymo konkurso konkurso dalyvės, ir Eglės Petrauskaitės. Rusų kalbos vyr. mokytoja T. Seržantovič ragino komandas aktyviai dalyvauti rusų liaudies mįslių, minklių ir patarlių spėjime. Vėliau mokiniams teko surinkti pabirusių lietuviškų patarlių dalis. Linksmai sekėsi ir į rusų kalbą versti visiems gerai žinomą eilėraštuką „Mano batai buvo du..“, čia jis turėjo kelias variacijas ir privalomas skirtingas skaitymo intonacijas. Teisingiausius atsakymus pateikusių mokinių gretose buvo devintokės Karina, Gabrielė, Eglė, dešimtokės – Aistė, Danielė, Diana. Integruotos pamokos pabaigą saldino dovanoti „вкусные конфеты” 
   Tikimės, kad dalyvaudami diskusijose, netradicinėse veiklose, žaisdami mokiniai įgijo naujų žinių, patyrė bendrumo jausmą, kūrybinio darbo bei darbo grupėje teigiamus aspektus, perteikė savo požiūrį į Europos kalbų ir kultūrų įvairovę.


P.Liperskis & J.Lėlienė