SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPCIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Paroda „Išradėjų šalis - moksliniai tyrimai Vokietijoje“

Išvyka į Molėtus
   Kiekvienais metais vokiečiai įregistruoja daugiau nei 30 000 patentų. Pagal patentų skaičių jie užima trečiąją vietą pasaulyje. Ne veltui tokie išradimai kaip telefonas, kompiuteris, automobilis pakeitė pasaulį. Šių išradimų pirmtakais tapo vokiečiai.
   Konradas Cūzė – vokiečių inžinierius, neoficialus pirmojo šiuolaikinius principus turinčio kompiuterio sukūrėjas.
   1861 m. vokiečių mokytojas Filipsas Raisas sukūrė įrenginį, kurį pavadino telefonu. Juo laidais galima buvo perduoti muziką. Jeigu savo išradimui būtų skyręs daugiau laiko, Raisas būtų perdavęs ir kalbą. Daugelis mano, kad telefoną išrado škotų kilmės amerikietis Aleksandras Grejamas Belas, tačiau telefono pirmtaką sukūrė būtent vokietis Filipsas Raisas.
   Nikolausas Otas - vokiečių inžinierius ir išradėjas, išradęs vidaus degimo variklį, kuris vėliau imtas naudoti visose degalais varomose transporto priemonėse. Du vokiečiai Karlas Frydrikas Bencas - vokiečių mechanikas ir išradėjas ir Gotlybas Daimleris - vokiečių inžinierius, konstruktorius, pramonininkas tuo pačiu metu sukūrė pirmąjį automobilį ir 1886 m. sausio 29 d. užpatentavo „motorinį vežimėlį“.
   Ši informacija sudomino ir įkvėpė apsilankyti parodoje ,,Išradėjų šalis – moksliniai tyrimai Vokietijoje.
   Sausio 22 d. Semeliškių gimnazijos 10-11 klasių mokiniai ir vokiečių kalbos mokytojas Povilas Liperskis, biologijos mokytoja Asta Dzikevičienė, chemijos mokytoja Meilutė Rašimienė dalyvavo Geothes instituto, Fraunhoferio draugijos ir Maxo Plancko draugijos organizuotoje interaktyvioje parodoje „Išradėjų šalis - moksliniai tyrimai Vokietijoje“. Paroda keliauja per įvairias pasaulio šalis. Šiuo metu ji pristatoma Lietuvoje, VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre.
   Pirmoji mintis, apsilankius parodoje, buvo „Ir ką mes čia veiksime?“ O veikti tikrai buvo ką! Visiems dalyviams buvo išdalintos vokiečių ir lietuvių kalbomis paruoštos užduotys, kurias reikėjo atlikti per vieną valandą. Mokiniai intensyviai dirbo, bėgiojo nuo stendo prie stendo, ieškojo teisingų atsakymų. Edukacijos metu mokytojai ir mokiniai susipažino su Vokietijos istoriniais atradimais, šiuolaikinėmis inovacijomis informatikos, energetikos, komunikacijų, transporto, medicinos, optikos ir medžiagų mokslo srityse.
   Tai buvo įdomi ir informatyvi pamoka netradicinėje aplinkoje, kurios metu mokiniai sprendė užduotis lietuvių ir vokiečių kalbomis, įgijo žinių apie gamtos mokslų svarbą, patyrė daug teigiamų emocijų.
   Dėkojame Geothes institutui už nuolatinį bendradarbiavimą, už kvietimą dalyvauti parodoje. Galbūt ši paroda mokiniams padės apsispręsti ir susieti gyvenimą su gamtos mokslais, inovatyviomis technologijomis.


Meilutė Rašimienė