SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Holokausto aukų atminimas Semeliškėse

Išvyka į Molėtus
   Žydų tautos istorija turi daug sąsajų su Semeliškių miestelio istorija. Semeliškėse gyveno daug žydų tautybės šeimų, tačiau dabar nebeliko nė vienos. Vienos jų išvyko gyventi į Vilnių, kitos į Izraelį ir liko tik prisiminimai: sukrečiantys, tragiški, liūdni...
   2019 m. rugsėjo 17-23 d. įvairiose Lietuvos vietose buvo skaitomi Holokausto aukų vardai, minint 76-ąsias Vilniaus geto sunaikinimo metines. Pilietinė iniciatyva VARDAI vykdoma devintus metus, kvietė prisiminti žiauriai sunaikintus Lietuvos žmones, balsu ištariant jų vardus ir pavardes. Lietuvoje žydai buvo žudomi 256-iose vietose. Prisidėti prie šios akcijos galėjo kiekvienas norintis, vieni skaitė, kiti klausėsi. Būtent toks Holokausto aukų prisiminimas padeda labai asmeniškai pajusti tragedijos mastą. Kai ištari žmogaus vardą negali apsimesti, kad tas žmogus negyveno. Ir statistika, jog Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinti 195 tūkstančiai Lietuvoje gyvenusių žydų, pradeda reikšti ne tik skaičius, bet ir suvokimą, KAD ŽMOGUS NĖRA SKAIČIUS.
   Jau ketvirtą kartą Semeliškių gimnazijos bendruomenė prisijungė prie Holokausto aukų VARDŲ skaitymų. Kultūrinių renginių organizatorė S. Bielskienė organizavo šią pilietinę iniciatyvą, į kurią atvyko Elektrėnų savivaldybės meras K. Vaitukaitis, administracijos direktorius G. Ratkevičius, mero pavaduotojas R. Ivaškevičius, kiti savivaldybės darbuotojai, Semeliškių seniūnė L. Karalevičienė bei seniūnijos specialistai, darželio ,,Gandriukas‘ direktorė A. Budėnienė, finansininkė O.Sabaliauskienė.
   2020-ųjų metų sausio 27-ąją Semeliškėse buvo minimos Tarptautinės Holokausto aukų dienos 75-osios metinės. 1941 m. spalio 6 d. Semeliškių sen. Dargionių miške buvo nužudyti 962 Semeliškių (261), Vievio ir Žaslių žydų tautybės Lietuvos piliečiai: 213 vyrų, 359 moterys, 390 vaikų. Semeliškėse šią datą įamžino Gyvųjų maršas ,,Atminties keliu“- nuo buvusio geto (Užupio g. 14) iki žudynių vietos. Susirinko virš 200 Elektrėnų sav. mokyklų, gimnazijų mokinių, mokytojų, dalyvavo Semeliškių seniūnijos darbuotojai, miestelio gyventojai, svečiai. Atvyko Elektrėnų savivaldybės meras K. Vaitukaitis, administracijos direktorius G. Ratkevičius, mero pavaduotojas R. Ivaškevičius, administracijos direktoriaus pavaduotoja I. Kartenienė, mero patarėjai A.Klumbys, V. Andriejauskas, Tarybos ir mero sekretoriato vedėja V. Davidavičienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė R. Strebeikienė, Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėjas D. Matijoška, Semeliškių seniūnė L. Karalevičienė.
   Semeliškių gimnazijos bendruomenė taip pat dalyvavo istorijos pamokoje, Gyvųjų marše ,,Atminties keliu“. Gimnazijos direktorė A.Dzikevičienė pakvietė visus prisijungti prie Tarptautinės Holokausto dienos paminėjimo. Pradinių klasių mokiniai ir mokytojos J. Rusakovienė, I. Rulevičienė, V.Vitkauskaitė, D. Šareikienė, 5-12 klasių mokiniai su klasių vadovais O.Ročiene, E.Valatkiene, T.Seržantovič, E.Matoniene, P.Liperskiu, N.Ustiliene, J. Lėliene, istorijos mokytoja G.Barzdaitiene bei kitų dalykų mokytojais susirinko prie buvusio geto. Semeliškių seniūnė L. Karalevičienė pasidalijo liudininkų prisiminimais, smuikininkas R.Petkevičius sugraudino liūdna smuiko melodija.
   Kai žmonių kolona pajudėjo ir iš J.Basanavičiaus gatvės pasuko į Trakų gatvę, mažesnieji mokiniai grįžo į gimnaziją, kiti kartu su visais dalyviais sėdo į mokyklinius autobusus ir vyko į masinių žudynių vietą.
   Masinių žudynių vietoje savo įžvalgomis dalijosi savivaldybės meras K. Vaitukaitis, Pasaulio teisuolio vardą pelniusi E Karalevičiūtė- Čepanonienė, buvo atlikta simbolinė VARDŲ skaitymo iniciatyva.
   Šios istorijos pamokos priminė skaudžią pasaulio, Lietuvos ir Semeliškių miestelio praeitį.

Nijolė Ustilienė