SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Ragauk sūrį ,,Džiugas“, būk sveikas ir nudžiugęs!

Išvyka į Molėtus
   Greitėjantis darbų tempas, nesibaigiantys rūpesčiai šiuolaikinį žmogų paverčia skubančiu robotu, nespėjančiu pasidžiaugti gyvenimo malonumais. Vienas iš tokių kasdienių, malonių džiaugsmų- valgis. Deja, skubame ir valgome greitai, nes nėra laiko ragauti ir mėgautis maistu.
   Semeliškių gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Dzikevičienė gruodžio 28 d. organizavo išvyką į sūrio ,,Džiugas” namus, esančius Vilniuje. Semeliškių gimnazijos mokytojai dalyvavo gurmaniškoje ,,Džiugo“ sūrio degustacijoje. Su meile ilgai brandintas, legendom apipintas kietasis sūris ,,Džiugas“ užbūrė skonių įvairove, mokė tapti gurmanais ir mėgautis šiuo produktu.
   Degustacijos vadovė ir sūrio žinovė Greta Šatkauskaitė papasakojo legendą apie Telšių miesto įkūrėją milžiną Džiugą, jo mylimąją Austelę. Milžinas toks stiprus buvęs, nes daug sūrio valgęs. Graži krašto legenda atskleidžia sūrio sąsajas su Žemaitijos sostinės įkūrėju Džiugu.
   Ant medinės sūrio lentos sudėti 12, 18, 24 ir 36 mėnesių brandos sūriai su vynuogių, riešutų, medaus, apelsinų džemo, džiovintų spanguolių priedais priminė laikrodį. Pagal laikrodžio rodyklę juos ragavome, atradome naujus skonius, įgijome žinių apie sūrius ir jų derinimą su įvairiais priedais. Prieš ragavimą reikėjo suvalgyti obuolio skiltelę, kad paruošti burną valgymo džiaugsmui ir neutralizuoti receptorius. Ragavimo džiaugsmas prasidėjo nuo 12 mėnesių brandinto jaunojo sūrio, kitaip dar vadinamo sūrio jaunyste. Šis sūris elastingas, bet jau turintis kietojo sūrio savybių, labiausiai tinkantis pusryčiams, nes ryte žmogus turi jautriausius skonio receptorius.
   18 mėnesių brandintas sūris- puikus užkandis, patiektas su vynuogėmis, riešutais, alyvuogėmis. 24 mėnesius brandintas sūris su mažomis netaisykingos formos akutėmis tarsi išminties ir jaunystės harmonija, puikiai derinama su įvairiais čatniais, džemais. Sūrį ragavome su apelsinų džemu.
   Prie 36 mėnesius brandinto sūrio puikiai tiko riešutai, tik viską reikėjo gerai kramtyti, kad pajusti skonį ir aromatą. Maloniai traškantys kalcio kristalai tirpo burnoje.
   Paragavus visas keturias sūrių rūšis, laukė siurprizas – 48 mėnesius brandintas sūris. Jis puikiai derėjo ne tik su riešutais, bet ir su medumi. Ilgesnės brandos sūriai brandinami ir klasikinės M.K. Čiurlionio muzikos apsuptyje. Informacinis filmukas papasakojo sūrio gamybos istoriją ir maloniai nustebino, nes ,,Džiugo“ sūriai buvo įvertinti ne tik prestižiniais šalies apdovanojimais, bet sulaukė ir tarptautinio pripažinimo. ,,Džiugo“ sūriai savo skoniu džiugina įvairių šalių gurmanus ir atranda naują rinką.
   Pasak sūrio žinovės Gretos, jeigu žmogus nemėgsta kokio nors maisto, jį turi ragauti 7 kartus. Kai kuriuos sūrius ragavome pirmą kartą, tačiau tikrai nereikės septynių kartų, kad atrasti mėgstamo skonio sūrį.
   Greitai prabėgo degustacijai skirtas laikas. Tikimės, kad žinios apie sūrio naudą, vartojimo kultūrą ir naujausias tendencijas, pakeis mitybos įpročius, padės atrasti naujų skonių sūrius ir, galbūt, sumažins skubos ir bėgimo tempą.


Nijolė Ustilienė