SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA

PRADŽIA
MOKYKLA
ADMINISTRACIJA
PASLAUGOS
PASIEKIMAI
PEDAGOGAI
VEIKLA
KONTAKTAI
GALERIJA

Defibriliacijos pamokos

Išvyka į Molėtus
   Lietuvoje defibriliatorių esama oro uostuose, kai kuriuose prekybos centruose, geležinkelio stotyse, įvairiose įmonėse ir kitur. Tačiau gyventojai bijo jais naudotis ir suteikti pirmąją pagalbą. Dažniausiai iškviečia greitąją pagalbą ir laukia atvykstančių medikų. Kiekviena pavėluota defibriliacijos minutė 10 proc. sumažina išgyvenimo tikimybę.
   Automatinis išorinis defibriliatorius– tai kompiuterinis prietaisas, kuris analizuoja širdies ritmą, atpažįsta defibriliuojamą ritmą ir atlieka defibriliaciją. Aparatai įgarsinti kiekvienos šalies valstybine kalba. Išmokti naudoti defibriliatorių nesunku, tai veiksmingas ir paprastai naudojamas prietaisas.
   Semeliškių gimnazijoje vyko defibriliacijos pamokos, kurias pravedė sveikatos priežiūros specialistė S. Liudvinavičienė. Ji naudojosi Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro mokomuoju defibriliatoriumi. Klasės valandėlių metu VI, VII, VIII klasių ir I g, II g, III g klasių mokiniai mokėsi naudotis defibriliatoriumi ir suteikti pirmąją pagalbą. Mokiniai klausė nurodymų ir atliko praktines užduotis. Pamokos pradžioje kai kurie ugdytiniai bijojo prisiliesti prie aparato ir atlikti defibriliaciją. Tačiau įveikus baimę, buvo įdomu sužinoti kaip veikia šis kompiuterinis prietaisas. Galbūt šios praktinės pamokos ateityje padės suteikti pirmąją pagalbą ir išgelbėti žmonių gyvybes.


Nijolė Ustilienė