SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPCIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Pagerbtas masinių žudynių aukų atminimas

Išvyka į Molėtus
   Spalio 6 d. Semeliškėse paminėtos 75-osios žydų žudynių metinės. Renginyje dalyvavo Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas, Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis, mero pavaduotojas Arvydas Vyšniauskas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Grybauskas, mero patarėjai Aleksandras Klumbys ir Vaidas Andriejauskas, Švietimo. Kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Džeraldas Dagys, specialistės Jūratė Mikalauskienė, Ramutė Strebeikienė, Semeliškių seniūnė Loreta Karalevičienė, darželio vadovė Angelė Budėnienė, Pasaulio tautų teisuolė Elena Karalevičiūtė- Čepanonienė, Elektrėnų Versmės, Vievio, Kietaviškių, Semeliškių ugdymo įstaigų atstovai ir kt.
   Semeliškių gimnazijos mokiniai su direktore Irena Adomėniene, mokytojais Vaita Vitkauskaite, Rimantu Nemeikščiu, Nijole Ustiliene nuvyko į buvusį getą (dabartinį bendruomenės ,,Strėva“ pastatą). Dalyviai apžiūrėjo piešinių parodą ,,Piešiame Jeruzalę“. Kultūrinių renginių organizatorė Silvija Bielskienė priminė tragiškus to meto įvykius. Buvusiame gete, 1941 m. rugsėjį, apie 2 savaites buvo laikomi Semeliškių, Vievio ir dalis Žaslių žydų.
   Vėliau vyko eisena į masinių žudynių vietą Dargonių miške, esančią už 1.5 km nuo Semeliškių. 1941 m. spalio 6 d., egzekucijos metu buvo sušaudyti ir užkasti 962 Vievio, Semeliškių, Žaslių žydų tautybės gyventojų palaikai. Iš jų- 261 žydas iš Semeliškių. Ši eisena priminė prieš 75-erius metus nueitą tragišką nežinios ir kančios kelią.
   Prie masinių žudynių kapavietės buvo pagerbtas žuvusiųjų atminimas. Savivaldybės meras ir ambasadorius priminė žydų tautos tragediją, kupiną žiaurumo ir netekčių. Atidengtas informacinis stendas, kuriame užrašai išversti į lietuvių kalbą.Skambant smuiko melodijai, minėjimo dalyviai padėjo po atminties akmenį.


Parengė Nijolė Ustilienė