SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Semeliškių gimnazijos vasaros dienos stovykla „Vasaros taku-2023“

Išvyka į Molėtus
   Įdomūs ir įsimintini dalykai tarsi pyragas sluoksniuojasi ir visam gyvenimui išlieka atmintyje. Detalės užsimiršta, emocijos lieka... Kartais tereikia iš laiko varpinės pažvelgti į praeitį ir prisiminti smagias akimirkas. Semeliškių gimnazijos vasaros dienos stovykla ,,Vasaros taku“ birželio 26-30 d. jau penktąjį sezoną subūrė mokinius įvairioms veikloms.
   Pirmąją stovyklos dieną projekto vadovė Meilutė Rašimienė pasveikino dalyvius, pristatė savaitės programą ir pakvietė į gimnazijos aktų salę. O ten laukė siurprizas! Šokių mokytoja Kamilė Davidonytė nekantriai laukė visų, norinčių išmokti pagrindinių gatvės šokių judesių, išbandyti savo gebėjimus. Buvo smagu stebėti ne tik mokinius, bet ir mokytojus greitai besimokančius, ritmiškai judančius hip-hopo šokio ritmu. Po geros treniruotės stovyklautojai su mokytoju Juozu Gudeliūnu išskubėjo prie Nestrėvančio ežero. Maudynės, judrūs žaidimai, poilsis.
   Antrąją stovyklos dieną maršrutas vedė Lietuvos istorijos, pasaulio religijų, krikščioniškųjų tradicijų pažinimo keliais. Labai smagu buvo susipažinti su Žiežmariais, aplankyti restauruotą medinę sinagogą, tapusią miestelio simboliu ir traukos centru. Sinagoga besirūpinanti Domantė Šimkūnienė papasakojo ne tik jos istoriją, bet pristatė ir kitus pagrindinius objektus: šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčią, išlikusią XVIII a. gatvių struktūrą, kino teatro pastatą, biblioteką...Bibliotekininkė Arina Keturkaitė pakvietė dalyvauti kaišytinės popierinės vėliavos edukacijoje bei parodė bibliotekoje saugomą kaišytinę vėliavą-rekordininkę, kurios ilgis - 121 m. 9 cm. Rekordas užfiksuotas 2018 m. Kita maršruto stotelė – Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedra. Lydėjo ramybė ir susikaupimas, meldžiantis palaimintojo T. Matulionio, Gailestingumo koplyčioje. Grįždami namo visi užsuko į Kaišiadorių rajone esantį Guronių kaimą, kur aplankė Šv. Juozapo koplyčią, Rožinio slėpinių kelio koplytėles, kardinolo Vincento Sladkevičiaus tėviškę. Rekolekcijų namuose vienuolė sesuo Milda papasakojo apie Rožinio slėpinių parką, rožinių ekspoziciją.
   Trečiąją stovyklos dieną laukė tolima kelionė į Kėdainius. Pažintis su Kėdainiais prasidėjo Senosios rinkos aikštėje, kur vaikščiodami senamiesčio gatvėmis, stovyklautojai susipažino su Kėdainių miesto istorija, architektūros pastatais, turinčiais gotikos, renesanso, baroko, klasicizmo bruožų. Sinagogų kompleksas, Džiazo gatvė, rotušė, šv. Jurgio bažnyčia, Didžiosios rinkos aikštė, Radvilų mauzoliejus, medinė šv. Juozapo bažnyčia, Šviesioji gimnazija...
   Aplankę pagrindinius objektus, stovyklos dalyviai išskubėjo į Pelėdnagių kaimą. Akys raibo nuo pelėdų gausos ir margumo, o širdys salo nuo bendruomenės nuoširdumo, morkų pyrago, gilių kavos, pelėdų kiaušinio skanumo. Senus laikus prisiminę, visi apyrankes pasigamino. Paskui pelėdas skaičiavo, tik nežinia ar teisingą skaičių gavo. Rištos, drožtos, nulipdytos, visur pelėdos patupdytos. Laikas greitai bėgo, neužkliuvo, stovyklos diena pelėdiškai paslaptinga ir įdomi buvo.
   Ketvirtoji diena pakvietė į kaimynystėje esantį Aukštadvario miestelį, Aukštadvario regioninį parką. Geografijos mokytoja Aušrelė Kieliūtė tapo savo gyvenamosios vietovės ambasadore ir pristatė pagrindinius Aukštadvario apylinkių objektus. Ir į Velnio duobę velnias nunešė, ir į Kartuvių kalną teko kartis, ir į Mošos piliakalnį įkopti . O vaikinai labai norėjo Mergiškių gamtinį rezervatą aplankyti, manydami, jog ten daug merginų esama. Deja...Tai į Raudonąją knygą įrašytų augalų rūšių buveinė.
   Penktoji diena pareikalavo ištvermės ir kantrybės. Nei kaitri, dangumi besiridinėjanti saulė, nei srūvantis prakaitas nesutrukdė įveikti Neries regioniniame parke esančius pažintinius takus. Vyresnieji žygeiviai žygiavo ir Dūkštų ąžuolyno pažintiniu taku, ir įveikė vieną sudėtingesnių Neries regioninio parko maršrutų- Dūkštų pažintinį taką. Jaunesnieji išbandė tik ąžuolyno pažintinį taką, atliko pateiktas užduotis.
   Visų dalyvių vardu nuoširdžiausia padėka: projekto vadovei Meilutei Rašimienei už įdomias ir turiningas, kiekvienais metais įgyvendinamas vasaros dienos stovyklas, mokytojui Juozui Gudeliūnui už aktyvų poilsį, bendradarbiavimą, pagalbą, organizuojant įvairias veiklas, mokytojai Aušrelei Kieliūtei už gerosios patirties sklaidą ir mokomojo dalyko integraciją, direktorei Astai Dzikevičienei už nuolatinę pagalbą ir galimybę įgyvendinti numatytą programą, šauniems ir kantriems vairuotojams Gediminui Bulvydui, Nikolajui Čedovičiui, Daniu Vičkačkai už saugias keliones.
   Ir aš ten buvau, kartu keliavau ir seną tiesą supratau: geriau vieną kartą pamatyti nei šimtą kartų išgirsti. Tad džiaukimės vasara, keliaukime, nesėdėkime namuose, atostogaukime ir iškylaukime. Iki kitų susitikimų!


Nijolė Ustilienė