SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Edukacinė ekskursija Utenos krašte su poetu Vytautu Kaziela

Išvyka į Molėtus
   Spalio 10 d. gimnazijos III, II, I klasės mokiniai dalyvavo edukacinėje išvykoje į Utenos raj. ir Uteną, lydimi lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Kristinos Bačiulienės. Ekskursijos vadovu buvo Lietuvos rašytojų sąjungos narys, rašytojas, leidyklos „Kamonada“ vyriausiasis redaktorius Vytautas Kaziela.
   Mokinių laukė unikali pažintis Leliūnuose su Utenos kraštotyros muziejaus padalinio V. Valiušio keramikos muziejaus muziejininku, lietuvių tautodailininku, keramiku Vytautu Valiušiu ir jo daugelį metų rinktais, pačio žiestais keramikos indais, puodynėmis, žvakidėmis, vazomis, dubenimis, puodais, kurie dekoruoti įrėžtais, įspaustais, tapytais, taškytais ornamentais, perimtais iš margučių, skrynių tapybos, archeologinės keramikos puošybos, ir kt. Akį vėrė ir stebimo dirbinių gausybė, jų orignalumas ir estetika. Muziejuje, kuris toks yra vienintelis Europoje, sukaupta per 3 000 eksponatų, yra biblioteka su retomis, vertingomis meno knygomis. V. Valiušis gyvai ir vaizdingai papasakojo apie savo triūsą, puodininkystės meną.
   A. ir M. Miškinių etnografinėje-literatūrinėje sodyboje Juknėnuose muziejininkė Rimanta Gaidienė labai įdomiai perteikė faktus apie Miškinių šeimą, literatūrologo, vertėjo Motiejaus veiklą, vieną svarbiausių 4 dešimtmečio poetų neoromantikų Antano Miškino gyvenimą, kūrybą, draugystę su Jonu Aisčiu, ryšius su Kaziu Binkiu, tremtį, poezijos knygas, „Psalmių“ reikšmę. Supažindino su tragišku Miškinių likimu. Išgirdome tokių faktų, kurių nėra mokykliniuose vadovėliuose. Trumpa pamoka apie A. Miškinį buvo nepaprastai vertinga.br>    Pažintis su nuostabiu Aukštaitijos nacionaliniu parku vyko keliaujant į legendomis apipintą Ladakalnį. Ant 176 m aukščio kalno, geomorfologinio gamtos paminklo, atsivėrė nepakartojamas peizažas, tyvuliavo net šeši ežerai tarp miškingų vietovių. Rašytojas buvo pasiūlęs papėdėje išsirinkti akmenuką, sugalvoti norą, užnešti radinį į pačią viršūnę, tris kartus aplink save apsisukti ir mesti ant žemės, kad svajonė išsipildytų. Taip ir padarėme. Tikime, kad mūsų norus ir svajas išgirdo deivė Lada, kurios vardu pavadintas kalnas. Nusifotografavę prie gražuolio ąžuolo ir pasigėrėję gamtos stebuklu keliavome namo.
   Edukacinė išvyka su poetu V. Kaziela, ilgai planuota, pagaliau įvyko, ir, nepasant nuovargio, buvo įspūdinga – ilgam išliks atmintyje. Mokėmės pažinti ir suprasti kultūrinį, literatūrinį, gamtinį Utenos krašto, Aukštaitijos koloritą.


Kristina Bačiulienė