SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Integruota pamoka apie Kristijoną Donelaitį

Išvyka į Molėtus
   Vasario 28 d. Smeliškių gimnazijos 9–12 klasių moksleiviams vyko integruota pamoka su Lietuvos rašytojų sąjungos nariais: hum. m. dr., poetu, literatūrologu Ramūnu Čičeliu ir poetu, literatūros kritiku Tomu Vyšniausku, „Donelaičio „Metų“ aktualumas“, skirtas Kristijono Donelaičio, kunigo, poeto, 310-osioms gimimo metinėms ir Lietuvių kalbos dienoms.
   Dr. R. Čičelis išsakė savo požiūrį, kodėl K. Donelaičio, grožinės literatūros pradininko, „Metai“ įdomūs ir šiandien, ko galima ir dabar pasimokyti, įsigilinus į poemos tekstą ir skaitant jį lėtai. Į akis krenta, jog aprašomas kasdienis gyvenimas, kuris ritualizuotas ir atliepia gamtos ritmą. Ritualas svarbus kaip suteikiantis tam tikros tvarkos, nuoseklumo ir netgi ramybės, užtikrintumo. Kasdienybėje randama prasmė ir džiaugsmai. Švenčių žavesys, laimės akimirkų švystelėjimas laikinas, praeinantis, o kasdieniai darbai, kartotė įprastų veiksmų sudaro gyvenimo pagrindą ir suteikia pojūtį, kad gyveni ne veltui. Donelaičio kalba puošni, barokinė, eiliavimas hegzametru iškilmingas, nors leksika kartais buitinė. T. Vyšniauskas, pasitelkęs savo nepakartojamą jumorą, pateikė pavyzdžių iš „Metų“, kur vartojami žodžiai dabartinėje bendrinėje kalboje nevartotini, nes „negražūs“, ir pakomentavo juos, kalbino moksleivius.
   Atsakydami į klausimą, kaip gimsta tekstas (eilėraštis, recenzija, straipsnis ar pan.) abu rašytojai pripažino, kad sunkiausia yra pradėti rašyti. Pirmieji žodžiai ir pirmas sakinys gimsta mintyse, pirmiausia apsvarsčius, susitelkus į pasirinktą temą.
   Susitikimas buvo įdomus ir naudingas. Kitaip susipažinome su K. Donelaičiu, kūrimo procesu, žmogaus situacija šiuolaikinėje epochoje.


Kristina Bačiulienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja